Archiwum
RSS
poniedziałek, 12 kwietnia 2010
Koreczki z ośmiorniczką

koreczki:
-30 dag małych ośmiorniczek
-30 dag sera Królewskiego OSM Sierpc
-1 mały bakłażan
-1 ogórek zielony
-pęczek pietruszki

wykałaczki

dip:
-1 jogurt naturalny
-1 łyżka majonezu
-1 wyciśniety ząbek czosnku
-pieprz czarny świeżo mielony

Koreczki o wyrafinowanym śródziemnomorskim smaku staną się doskonałą ozdobą każdego przyjęcia.
Ośmiorniczki gotować w wodzie ok 3-5 min, następnie ostudzić. Bakłażana pokroić w plastry o grubości centymetra i posolić. Po upływie 5 min plasterki bakłażana, po opłukaniu i odsączeniu, smażyć na patelni do momentu zarumienienia. Ogórka pokroić na cienkie plasterki , a następnie każdy plasterek przekroić na cztery części. Ser żółty pokroić na plastry o grubości ok 2 cm i wyciąć z nich kółka o średnicy 3 cm. Pieruszkę umyć, osuszyć i oddzielić listki.
Po jednej sztuce każdego składnika nabijamy na wykałaczkę.

Poszczególne składniki dipu mieszamy, a powstały sos schładzamy w lodówce.

03:33, bolaczka
Link Dodaj komentarz »
Chleb orkiszowy
Składniki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • ok. 1 szklanki zakwasu
  • 2 g drożdży
  • 1/2 szklanki otrębów (4 zboża)
  • ok. 1/3 szklanki dowolnych ziaren (np. słonecznik, dynia)
  • 3/4 łyżki soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 litra letniej wody

Forma do pieczenia typu "keksówka" o wymiarach 30cm x 12cm

Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą. Dodajemy pokruszone drożdże, zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy ok. 10 minut.

Ciasto w swojej konsystencji jest stosunkowo rzadkie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość przelewamy do "keksówki" wcześniej posmarowanej tłuszczem (np. masłem) i obsypanej bułką tartą.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (grzałka góra/dół). Blaszkę wstawiamy na niski poziom piekarnika (przedostatni) i pieczemy ok. 40-50 minut.

Chleb jest gotowy, kiedy będzie miał wyraźnie złocisto-brązowy kolor a jego brzegi będą odstawać od ścianek blaszki. Wyłączamy piekarnik a nasz wypiek pozostawiamy jeszcze na 10-20 minut przy otwartych drzwiczkach.

03:32, bolaczka
Link Dodaj komentarz »